ITPEDAGOGEEK.SE
  • BLOGG
  • IT-SKOLA
    • Källkritik
    • Sökskola
    • Upphovsrätt
    • Säkerhet
    • IT för nyanlända
  • OM
  • KONTAKT
  • Manualer
  • BLOGG
  • IT-SKOLA
    • Källkritik
    • Sökskola
    • Upphovsrätt
    • Säkerhet
    • IT för nyanlända
  • OM
  • KONTAKT
  • Manualer
Bild
Bild

Börja inte i fel ända

21/4/2017

0 Kommentarer

 
Hej! Hoppas alla haft en bra vecka och att påskledigheten varit behaglig. Jag har anmält mig till några kurser i programmering på universitetet som jag hoppas jag ska få användning för framöver. Dels för att jag vill kunna göra bättre egna program men också för att kunna utmana eleverna när programmering kommer in i läroplanen på allvar. Jag tycker programmering är jättebra att använda sig av i skolan, inte just för att det är programmering, utan mer för att jag tror att eleverna får en mer utvecklad inre tallinje som vi vet är så viktig, inte minst i matematiken. Andra fördelar tycker jag är att eleverna får en möjlighet att faktiskt försöka felsöka och jobba med sannolikhet. Vart i min kod har det blivit fel?

Det jag är misstänker är att programmering kommer in i skolans kursplaner utan att lärarna fått någon utbildning. Ännu en gång ska det smygas in något nytt. Jag minns så väl när jag arbetade i gymnasiesärskolan och politikerna sa att alla lärare inom fem år skulle ha behörighet att undervisa där. Problemet var bara att även om vi fyllde Sveriges alla utbildningsplatser för speciallärare skulle det ändå inte räcka. Jag är rädd för att det blir väldigt ojämnt på skolorna och att de lärare som redan kan programmering och de som är mest energiska att lära sig är de som kommer att undervisa programmering på sina lektioner.

På tal om att börja i fel ända... Se till att erbjuda dessa lärare en formell utbildning eller gör programmering till ett eget ämne!  När vi ändå är inne på "ändor" vill jag också ta upp det här med infrastruktur i skolan. Varför införskaffar kommuner enheter utan att man först har funderat kring vad man vill få ut av sitt IT-användande? I min kommun har vi införskaffat Surface 3 till många av eleverna och även om jag verkligen gillar Microsofts produkter i vanliga fall så är Surface 3 hopplös att använda sig av i skolan. Här har kommunen inte tänkt till. En tapp och datorn är garanterat trasig. Laddningsproblem som heter duga och ständiga uppdateringar. Om man vill vara digital så behöver skolan fler enheter än elever så att man snabbt kan byta ut när något går sönder. Hur många skolor tror ni har det?

Jag ser också fler skolor som använder sig av cloud-books, alltså datorer med litet hårddiskutrymme där man istället förväntas arbeta mer i molnet. Hur många skolor tror ni har ett wifi som fungerar till 100 %? 

Det absolut viktigaste för ett lyckad IT-satsning (förutom rektorn och en IT-plan) är att det finns trygga, stabila och stöttåliga enheter som man dessutom snabbt kan byta ut om så behövs. Det ska finnas plattformar  som är anpassade för skolan, exempelvis Google, OneNote eller Showbie just för det dagliga arbetet. Jag tror också på kontroll så att man som lärare faktiskt kan se vad eleverna håller på med och där har det ju äntligen kommit några spännande lösningar, inte minst Apple Classroom som jag i skrivande stund håller på att testa. Mer om detta en annan gång. Trevlig helg gott folk!
0 Kommentarer

PICKIT - Bildernas Spotify!

3/4/2017

0 Kommentarer

 
Jag är en så kallad Microsoft Innovativ Education Expert. Visst låter det maffigt! På svenska kallas vi "Innovativa Lärare". Vi får aldrig betalt och har inga åtaganden. Däremot får vi chansen att träffas ibland då Microsoft bjuder in till nätverksträffar med allt som oftast spännande föreläsningar och chansen att träffa deras samarbetspartners. Det var på detta sätt jag fick nys om ett företag som heter PICKIT.

Pickit är enligt dem själva "Bildernas Spotify" och kommer i flera olika varianter. Den som kanske är mest aktuell för oss som arbetar i skolan är den variant som heter Pickit Free Images. Om du installerar den här appen (från Windows Store) kommer du märka att i Word och Powerpoint så visas nu en ny knapp/symbol. Genom att klicka på den får du tillgång till massvis med bilder som du får använda i vilka sammanhang som helst.
Bild
pickit.com
Det finns så klart också en variant för proffs där man betalar en viss summa varje månad. Ungefär som ett abonnemang. Är du själv fotograf så kan du ladda upp dina egna bilder och få betalt när dessa används. Pickit behåller 40 % av intäkterna och 60 % går till fotografen. Pickit kontrollerar alltid bilderna först innan de eventuellt finns tillgängliga för andra att använda så det är ingen idé att använda sig av någon annans bild och exempelvis beskära den för att sedan få cred och betalt för den.

Fördelen med Pickit är att elever inte längre behöver ta ställning till om bilderna får användas eller inte. Enligt undersökningar är 85 % av alla de bilder som används i presentationer inte ok att använda då det bryter mot lagen om upphovsrätt.

​Pickit är inte perfekt - ännu. När lite fler bilder finns till användarnas förfogande kan det här bli en riktig höjdare för oss som arbetar i skolan. 

Personligen tycker jag att elever tar alldeles för lite egna bilder i skolan, det är en konst i sig och dessutom väldigt roligt och jag kommer skriva om det lilla jag kan om fotografering i ett inlägg framöver.

BETYG:

Bild
0 Kommentarer
    UTVÄRDERING
    Bild

    SKRIBENT

    Andreas "Andy" Rahm Eriksson. IT-pedagog på Råbergsskolan och Skepptuna skola i Sigtuna Kommun med fokus på skolutveckling med hjälp av IT. Apple Teacher och Microsoft Innovative Educator Expert.

    Bild
    Bild

    ARKIV

    September 2017
    Maj 2017
    April 2017
    Mars 2017
    Februari 2017

    KATEGORIER

    Alla
    Recensioner
    Tips
    Övrigt
    Övrigt

    RSS-flöde

    MINA SAJTER

    Bild
    Ett digitalt läromedel i hem- och konsumentkunskap
    Bild
    Källkollen - Kolla hur säker en källa är

KONTAKTA ELLER FÖLJ MIG